Vestibulaire training +

Heb je soms last van vertigo-aanvallen, duizeligheid, misselijkheid of braken naar aanleiding van plotse hoofdbewegingen? Dat kan te wijten zijn aan BPPV of benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid, een goedaardige maar erg vervelende duizeligheid.

vestibulaire training IN DE PRAKTIJK

Wanneer heb ik vestibulaire training nodig?

BPPV wordt veroorzaakt door kristallen in het binnenoor die niet meer op de juiste plek zitten, in de volksmond “loszittende kristallen”. Het binnenoor bestaat uit 3 kanalen, met vocht in, die uitkomen op een centrale plek waar kristallen vastzitten in een gel. Door middel van de zwaartekracht en de druk die de kristallen uitoefenen op deze gel weten je hersenen in elke positie je lichaam zich bevindt. Als er 1 of meerdere kristallen loskomen en gaan zweven in de kanalen krijgen je hersenen foutieve informatie over je positie wat kan leiden tot ernstige duizeligheid die vaak gepaard gaat met braken.

 Geen zorgen: het is perfect mogelijk om te herstellen van deze aandoening. Vestibulaire training is erop gericht om je duizeligheids- of evenwichtsklachten weg te nemen door verschillende manoeuvres uit te voeren. Die gaan de loszittende kristalletjes in je binnenoor naar de juiste plek verschuiven, waardoor de klachten verdwijnen.

Waarom vestibulaire training?

BPPV-patiënten gaan op termijn bepaalde hoofdbewegingen vermijden om geen klachten te krijgen. Ze houden bijvoorbeeld hun nek zo recht mogelijk of slapen met hun hoofd op meerdere kussens. Daarmee verleg je het probleem alleen maar: je pijnvermijdende bewegingen en lichaamshouding zullen namelijk leiden tot immobiliteit, nekproblemen en een langdurig aanhouden van de aandoening.

Met evenwichtsproblemen maak je het liefst zo snel mogelijk komaf. Wij helpen je graag je stabiliteit herwinnen, zodat je geen bewegingen meer hoeft te vermijden. Afhankelijk van het type BPPV en het aangetaste kanaal, wordt de behandeling bepaald. Meestal volstaan bepaalde positioneringen van het hoofd om de klachten weg te nemen in 1 tot 3 sessies. 

In sommige extreme gevallen zal artrose in het binnenoor en uitdroging van de gel ervoor zorgen dat de Kristallen niet meer op de juiste plek kunnen blijven zitten, ook hiervoor is er een behandeling om toch je klachten onder controle te krijgen, hoewel deze wel langer zal duren.

De gemiddelde behandelingsduur bij BPPV bedraagt slechts drie behandelingen, je zal normaal dus snel van je klachten verlost zijn.