RUGSCHOOL +

80% van de bevolking heeft wel eens last van lage rugklachten, bij een deel van deze mensen worden de klachten chronisch of komen ze geregeld terug opduiken. Dit is meestal een gevolg van een te hoge belasting thv de rug t.o.v. de belastbaarheid van je rugspieren en gewrichten. Bvb, langdurig dezelfde houding aannemen (pc-werk), vaak voorovergebogen staan, zware lasten hanteren, etc. Zo kan je vaak de link leggen tussen een zwaar fysiek beroep waarbij men veel moet tillen en het ontstaan van lage rugklachten. Echter zien we in de praktijk ook erg veel mensen met een bureaujob die eveneens rugpijn hebben.

RUGSCHOOL IN DE PRAKTIJK

Wanneer heb ik rugschool nodig?

Zowel korte tijd veel druk op je rug (door veel te tillen) als langdurig een lage druk (door lang te zitten) kunnen erg belastend zijn voor je rug. Bij deze patiënten kan er dan een lumbago (of “verschot”)  ontstaan of zelfs een hernia. Bij een hernia zal een scheurtje in de tussenwervelschijf zorgen voor een uitpuiling (bulging of protrusie) die in extreme gevallen tot tegen je zenuw kan duwen waardoor deze gekneld geraakt, een geklemde zenuw in de volksmond.

Bij een hernia die druk geeft op de zenuw zien we uitstralende pijn of een slaperig/tintelend gevoel naar het been toe. Dit kan heel pijnlijk zijn maar geen paniek, een operatie is vaak niet aan de orde, ook hierbij zien we met rugschool meestal een mooi resultaat met verdwijnen van de klachten.

Rugschool of rugrevalidatie is een programma voor patiënten met lage rugklachten die via actieve training hun rug willen versterken en dus de belastbaarheid willen verhogen om de klachten onder controle te krijgen. 

Eerst wordt er heel wat informatie gegeven over het ontstaan en het mogelijk chronisch worden van lage rugklachten. Vervolgens leren we je de correcte tiltechnieken bij het heffen van (zware) voorwerpen, we kijken eveneens naar je zithouding en lighouding en geven we hieromtrent ook tips.

Aan de hand van specifieke oefeningen gaan we de kracht, stabiliteit, uithouding en controle van de rug en buikspieren optrainen zodat deze de rug gaan ondersteunen en beschermen. Gaandeweg gaan we deze oefeningen opbouwen zodat je rug telkens sterker zal worden.

We willen de patiënten een juist bewegingspatroon aanleren, zodat herval in de toekomst vermeden kan worden.

Om het goede effect van de oefeningen te behouden is het erg belangrijk dat er ook wordt gewerkt met een oefenschema voor thuis, ook deze schema’s worden regelmatig aangepast zodat je optimaal je rug kan verstevigen.