PRELOGOPEDIE (VOOR BABY'S) +

Enya is gespecialiseerd in het behandelen van stem, uitspraak/articulatie en orofaciale myofunctionele stoornissen/afwijkende mondgewoonten.

Voor het starten van de logopedische therapie, gaat er altijd een intake/onderzoek aan vooraf. Zo kunnen we alle problemen in kaart brengen, een behandelplan op maat maken en indien nodig een aanvraag tot terugbetaling indienen.

Bij de meeste logopedische problemen heeft u recht op terugbetaling. Indien niet, kan er een aanvraag via een aanvullende verzekering gedaan worden. 

Afhankelijk van de stoornis, wordt een verschillende procedure gevolgd. Dit bespreken we uitgebreid tijdens de intake.

Articulatieproblemen en verstaanbaarheid

Bij sommige kinderen is niet de productie van spraakklanken het probleem, maar wel het correct gebruiken van deze klanken bij het vormen van woorden.

Afwijkend mondgedrag (OMFT)

Wanneer de mondspieren verkeerd bewegen kan dit leiden tot articulatieproblemen en een negatieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling van gebits- en kaakstructuren

Eet- en drinkproblemen bij baby’s en kinderen

Bij sommige baby’s of jonge kinderen loopt het eten en drinken niet vanzelfsprekend. Als logopedist kunnen wij hierin een belangrijke rol spelen.

LOGOPEDIE IN DE PRAKTIJK

Wanneer heeft mijn baby logopedie nodig?

Wanneer je kindje moeilijkheden vertoont bij het eten en/of de eetmomenten zorgen voor stress, kan het aangewezen een logopediste te consulteren. Een logopediste die gespecialiseerd is in prelogopedie focust zich op de eet- en drinkproblemen bij baby’s en zeer jonge kinderen.

Zowel voor begeleiding bij de borstvoeding, het drinken uit een papfles, flesweigering als de overgangen naar papjes of vaste voeding, kan je hier terecht.

Door middel van observaties worden adviezen gegeven met betrekking tot houdingen, consistenties, materiaal, enzovoort. En wordt er samen een manier gezocht om de voedingssituatie te optimaliseren. 

KLACHTEN: 

  • flesweigeren
  • eten = stress
  • moeilijk aanhappen/zuigen
  • moeilijke overgang naar vaste voeding
  • kokhalzen en verslikken

Je kan ook bij Enya terecht voor stemtherapie en OMFT.