SPORTKinesitherapie +

Niemand loopt graag een blessure op. Zeker als sporter is het frustrerend om ‘out’ te zijn ten gevolge van een verstuiking, verrekking, scheur, peesblessure, trauma of operatie. Wil je zo snel mogelijk je geliefde sport hervatten? Dan komt het erop aan om de hulp in te schakelen van een sportkinesist. Bij sportkinesitherapie stellen we alles in het werk om je sportblessure te verhelpen, te voorkomen dat diezelfde blessure je nog eens velt en je sport- en wedstrijdconditie terug op peil te brengen.

sportkinesiTHERAPIE IN DE PRAKTIJK

Wanneer heb ik sportkinesitherapie nodig?

Of je nu sport op (semi)professioneel niveau of louter recreatief: wij doen graag het nodige om je van je blessure af te helpen. Zowel met manuele technieken, oefentherapie als trainingsschema’s doen we er alles aan om je een spoedig en kwalitatief herstel te garanderen.

Tijdens deze sessies wordt de hele spierketen geëvalueerd, zodat je in de toekomst een meer stabiele basis hebt voor bewegingen en zo vermijd je nog meer blessures. Bij het opstellen van een revalidatieplan wordt steeds gekeken naar jouw specifieke situatie, sport en doelen zodat we steeds een schema op maat kunnen opstellen. Vaak gebruiken we ook sporttape of kinesiotape om je te ondersteunen in je beweging, de pijn te verlichten en de doorbloeding te verbeteren zodat je herstel spoediger kan verlopen.

Wat zijn de meest voorkomende klachten om een sportkinesist te raadplegen:

  • Peesontsteking of -scheur (tendinopathie)
  • spierscheur
  • verstuikingen, verrekkingen, verzwikkingen
  • ligamentaire scheuren of verrekkingen
  • knieletsels (meniscus, kruisband, collateraalbanden)
  • tenniselleboog, golferselleboog
  • Schouderblessures oa frozen shoulder
  • ook nek en rugklachten bij sporters (in combinatie met manuele therapie)

 

Tijdens deze sessies gebruiken we medische trainingstherapie een wetenschappelijk onderbouwde vorm van oefentherapie. Het doel is om de belastbaarheid van bepaalde weefsels (spieren, pezen, ligamenten, gewrichten, …)  structureel te gaan verhogen. Hierdoor wordt ons lichaam beter bestand tegen externe belasting van die weefsels wat leidt tot een versneld herstel van het aangedane weefsel.

Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is dan ook het doelgericht trainen van de juiste spieren of spiergroepen.

De oefeningen verschillen van patiënt tot patiënt en van aandoening tot aandoening. Zo werken we bijvoorbeeld op kracht, kracht-uithouding, uithouding, mobiliteit, explosiviteit, coördinatie, evenwicht, enzovoort.

Onze praktijk bevat een ruime oefenzaal met een grote diversiteit aan oefenmateriaal gaande van klein oefenmateriaal (handtrainers, stressballetjes,  voetrollers, rekkers, …) tot groot oefenmateriaal (leg press, squat rack, fiets, loopband, halters, krachtballen, kettlebells, barbells, …)

Ook voor beginnende sporters die blessurevrij hun ding willen doen en willen opbouwen in een bepaalde sport, stellen we graag een aangepast trainingsschema op. Belangrijk is het om een geleidelijke opbouw te voorzien in het trainingsschema met de nodige rustdagen alsook specifieke focus op de zwakkere spieren/ spierketens zodat eventuele blessures vermeden kunnen worden.