Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Dit heeft invloed op je soepelheid, evenwicht, spierkracht, uithouding, lichaamshouding, je zwaartepunt, spierspanning, ademhaling, etc.
pre- en postnatale kinesiTHERAPIE IN DE PRAKTIJK
Wanneer heb ik zwangerschapskinesitherapie nodig?
Soms treden er tijdens de zwangerschap kwaaltjes op zoals lage rugpijn, bekkenpijn of bekkeninstabiliteit en schouder- of nekklachten. Via kinesitherapie kunnen we deze klachten onder controle krijgen zodat jij je zwangerschap zo aangenaam mogelijk kan beleven.
Ook als je geen klachten hebt kan je best tijdens je zwangerschap prenatale kinesitherapie volgen om je zowel fysiek als mentaal optimaal voor te bereiden op de bevalling. Tijdens de prenatale sessies geven we informatie over het hele verloop van de bevalling, hoe een gemiddelde bevalling eruit ziet, hoe lang het kan duren, wat er met je kindje gebeurt, hoe je met de pijn moet omgaan en wat je na de bevalling kan verwachten. Het is zeker een meerwaarde om ook te oefenen op de ademhalingstechnieken, puftechnieken en perstechnieken. Zo ben je optimaal voorbereid op je bevalling.
Na de bevalling kan je best eerst 6 weken de tijd nemen om te genieten van je kleine wondertje en de oefeningen te doen die je in het ziekenhuis hebt meegekregen. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met het trainen van je bekkenbodemspieren en buikspieren zodat je volledig gaat herstellen van je zwangerschap en bevalling. Een goede training van de bekkenbodemspieren is ontzettend belangrijk om niet op latere leeftijd last te krijgen van incontinentie! Zelfs al ervaar je momenteel geen last, is het toch zeker de moeite om de spieren terug even sterk te krijgen als voor de zwangerschap. Verder kan je ook best je buikspieren laten nakijken zodat je zeker geen diastase overhoudt aan de zwangerschap.
Wat is een diastase? Tijdens de zwangerschap gaan je rechte buikspieren uit elkaar wijken om plek te maken voor de baby die steeds groter wordt en meer ruimte inneemt. Na de bevalling is het de bedoeling dat die rechte buikspieren terug naar elkaar toe komen en weer gaan verkleven, dit is echter niet bij iedereen het geval. Bij sommige vrouwen blijft er een te grote opening tussen de rechte buikspieren links en rechts, een diastase genoemd. In sommige gevallen kan dit zorgen voor problemen aan de ingewanden, ontstekingen alsook rugklachten. Een diastase kan verholpen worden met een specifiek oefenschema voor je schuine buikspieren. Hoe sneller je dit ontdekt hoe groter de kans is dat je er helemaal vanaf kan geraken met oefentherapie.
Een mooi pluspuntje bij perinatale kinesitherapie is dat je ziekenfonds en je verzekering alles terugbetalen van de pré- en postnatale kinesitherapie, dit 1-3 maanden voor je bevalling en 3-6 maanden na je bevalling. Buiten deze periode krijg je nog steeds de reguliere terugbetaling van je ziekenfonds.